Bio

Zelfportret van Gert-Jan van den Bemd, uitgevoerd in acrylverf op canvas

Gert-Jan van den Bemd debuteerde in 1993 met het verhaal ‘Dit is uw gastheer’ in Mens & Gevoelens van Margreet Dolman / Paul Haenen.

Zijn debuutroman De Verkeerde Vriend verscheen in 2018, gevolgd door Na de Val in 2019, en Branco & Julia in 2022, alle drie bij Manteau.

Korte verhalen, gedichten en essays werden gepubliceerd in verzamelbundels en tijdschriften (Tirade, Extaze, Elders Literair, Ballustrada, Op Ruwe Planken, et cetera).

Hij verbleef in augustus 2022 als writer in residence in De Wolkerstuin, tuinpark Amstelglorie in Amsterdam.

In 2013 ontving hij de Delta Lloyd poëzieprijs van België en in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade. In 2015 won hij Heel Nederland Schrijft, in 2016 de Aspe Award en in 2017 de verhalenwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

Acteur Herbert Flack, en de schrijvers Gert-Jan van den Bemd en Pieter Aspe
Met Herbert Flack (l) en Pieter Aspe bij de uitreiking van de Aspe Award, tijdens de Boekenbeurs van Antwerpen, 2016

‘Gert-Jan van den Bemd voert de spanning stelselmatig op, hij schrijft in een zeer beheerste taal – en zet uiteindelijk de lezer én de jury op het verkeerde been. […] De ontknoping is zo verrassend en verfrissend dat het verhaal nog lang na het uit is blijft nazinderen.’
JURY ASPE AWARD

‘Met een mooie toon, sterke details en memorabele zinnen heeft dit verhaal iets weg van de film Falling Down met Michael Douglas, maar vergis je niet: een op zichzelf staand, eigenzinnig verhaal is het zeker.’
JURY ILFU VERHALENWEDSTRIJD

Hij is redacteur van REALmag., magazine over kunst, cultuur en wetenschap.

Hij werd opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker (endocrinoloog, PhD, Erasmus Universiteit Rotterdam) en kunstenaar (BDes, AKV St. Joost ‘s-Hertogenbosch/Breda).

Met zijn beeldend werk exposeerde hij in Nederland, België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika.

Hij verbleef in januari 2012 als Artist in residence in het Vincent van GoghHuis in Zundert.

Hij publiceerde (populair) wetenschappelijke artikelen in internationale vaktijdschriften (o.a. PNAS en the Journal of Biological Chemistry). Hij was hoofdredacteur en art director van het magazine Monitor en het verhalenplatform Amazingerasmusmc.nl van het Erasmus MC in Rotterdam.