Bio

Gert-Jan van den Bemd werd opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker (endocrinoloog, PhD, Erasmus Universiteit Rotterdam) en kunstenaar (BDes, AKV St. Joost ‘s-Hertogenbosch/Breda).

In 1993 debuteerde hij met het verhaal ‘Dit is uw gastheer’ in Mens & Gevoelens van Margreet Dolman / Paul Haenen.

Zijn debuutroman De Verkeerde Vriend verscheen in 2018, gevolgd door Na de Val in 2019, beide bij Manteau / Angèle.

Korte verhalen, gedichten en essays werden gepubliceerd in verzamelbundels en tijdschriften (Tirade, Extaze, Ballustrada, Op Ruwe Planken, et cetera).

In 2013 ontving hij de Delta Lloyd poëzieprijs van België en in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade. In 2015 won hij Heel Nederland Schrijft, in 2016 de Aspe Award en in 2017 de verhalenwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

‘Gert-Jan van den Bemd voert de spanning stelselmatig op, hij schrijft in een zeer beheerste taal – en zet uiteindelijk de lezer én de jury op het verkeerde been. […] De ontknoping is zo verrassend en verfrissend dat het verhaal nog lang na het uit is blijft nazinderen.’
JURY ASPE AWARD

‘Met een mooie toon, sterke details en memorabele zinnen heeft dit verhaal iets weg van de film Falling Down met Michael Douglas, maar vergis je niet: een op zichzelf staand, eigenzinnig verhaal is het zeker.’
JURY ILFU VERHALENWEDSTRIJD

Hij is redacteur van REALmag., magazine over kunst, cultuur en wetenschap.

Met zijn beeldend werk exposeerde hij in Nederland, België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika.

Hij publiceerde (populair) wetenschappelijke artikelen in internationale vaktijdschriften (o.a. PNAS en the Journal of Biological Chemistry). Hij was hoofdredacteur en art director van het magazine Monitor en het verhalenplatform Amazingerasmusmc.nl van het Erasmus MC in Rotterdam.